TIPS & TRICKS

Hoe solliciteer je effectief?

Iedereen die werk zoekt en begint aan een sollicitatieprocedure hoopt het doel te bereiken en succesvol een nieuwe baan binnen te halen. Toch blijkt in de praktijk dat niet elke sollicitatie effectief is. Hoe komt het toch dat sommige mensen na één sollicitatie direct beet hebben en anderen na tientallen sollicitaties nog steeds achter het net vissen? Om jouw kans op een succesvolle sollicitatie te vergroten delen we de volgende tips.

1. Weet jij waarom je op deze functie solliciteert?

Weten waarom je iets doet heeft vele voordelen. Werkgevers zijn op zoek naar mensen met een duidelijke motivatie. Wanneer jij duidelijk hebt waarom je aan de slag wilt bij dit specifieke bedrijf, ga je met een gerust hart het gesprek aan. Vele vragen in het sollicitatiegesprek zullen hier namelijk over gaan. Daarnaast is het natuurlijk het meest effectief wanner je solliciteert bij een bedrijf waar je écht wilt werken. Waarom? Het zorgt voor een onuitputtelijke bron van energie, je gaat met plezier naar je werk en het vergroot de kans dat je zult slagen.

2. Wat is je doel?

Zodra je weet wat je precies zoekt en waarom je solliciteert, is het zaak om een motivatiebrief en cv te delen. Dit kan, door het snel veranderende sollicitatielandschap, op verschillende manieren. Waar je vroeger alleen een brief kon sturen gaat dit tegenwoordig via de mail, een online sollicitatieformulier en soms is zelfs alleen het achterlaten van je LinkedIn profiel voldoende.
Door deze ontwikkeling is het veel makkelijker om als werkzoekende enorme aantallen sollicitaties de deur uit te doen. Kwantiteit boven kwaliteit. Dit heeft over het algemeen weinig zin. Veel effectiever is het om je te focussen op twee á drie sollicitaties. Zoek eerst vacatures die aansluiten op je wensen en profiel. Neem hier de tijd voor en schrijf vervolgens een oprechte en passende motivatiebrief.

3. Hoe valt je cv op?

Een goed cv is geen overbodige luxe. Maar jouw perceptie van een goed cv is niet perse hetzelfde als die van je toekomstige werkgever. Er wordt ook nog wel eens gedacht dat wanneer je eenmaal een mooi cv gemaakt hebt, je klaar bent met dit onderdeel voor de rest van de sollicitatieprocedure.
In de praktijk werkt dit vaak anders. Een goed en mooi cv is zeker de basis, maar per sollicitatie is het verstandig om je cv aan te passen op de vacature waarop je solliciteert. Je hoeft niet alles te delen op je cv. Kijk eens door de ogen van de werkgever of recruiter naar je eigen cv; welk onderdeel van je cv is het meest relevant? Dit principe geldt overigens ook voor de motivatiebrief. Het is wel meer werk, maar absoluut de moeite waard.

4. Hoe is jouw online imago?

Oké, je hebt de eerste scan van de recruiter overleefd. Jouw cv en motivatiebrief vielen op en ze overwegen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Hangen ze dan gelijk aan de telefoon om je uit te nodigen? Vaak niet. Ze zoeken eerst verder om te achterhalen wie je bent.
Een werkgever of recruiter gaat je hoogstwaarschijnlijk eerst op Google en andere Social Media opzoeken voordat je daadwerkelijk uitgenodigd wordt. Jouw taak is om ervoor te zorgen dat jouw imago, wat je gecreëerd hebt via jouw cv en brief, overeenkomt, of zelfs versterkt wordt, door de bevindingen op het internet.

5. Hoe bereid jij je voor op het sollicitatiegesprek?

Wanneer je sollicitatie effectief is geweest, is de volgende stap van het solliciteren het sollicitatiegesprek. Het is enorm zonde om al het werk dat je in je sollicitatie gestopt hebt, teniet te doen door je niet goed voor te bereiden op je gesprek. Besteed daarom genoeg tijd aan je voorbereiding; bekijk de bedrijfswebsite zorgvuldig, schrijf je vragen op en vergeet vooral niet na te denken over jouw motivatie. Waarom wil jij aan de slag voor dit bedrijf?

Ben je op zoek naar een uitdagende baan in de haven? Neem dan contact met ons op of bekijk hier onze vacatures.