TIPS & TRICKS

5 inspirerende vragen om tijdens je sollicitatiegesprek te stellen

Vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek is enorm belangrijk. Je bent tenslotte dit gesprek aangegaan om te achterhalen of deze functie en dit bedrijf goed bij je passen. Omdat de kans klein is dat al jouw vragen gelijk worden beantwoord is het stellen van aanvullende vragen essentieel. Door het stellen van vragen toon je niet alleen oprechte interesse, maar laat je je gesprekspartner zien dat je weet waar je het over hebt en dat je een connectie kunt vormen met je toekomstige collega’s. Onze collega Michel deelt 5 inspirerende vragen die je tijdens jouw sollicitatiegesprek kunt stellen.

  1. Hoe ziet de ideale kandidaat eruit voor deze functie?

Deze vraag verleidt jouw gesprekspartner om te onthullen waarnaar hij op precies zoek is. Ben jij de persoon die ze zoeken? Als er kwaliteiten of vaardigheden genoemd worden die in het gesprek nog niet aan bod zijn gekomen, is dit je kans om ze te benadrukken voordat het gesprek is afgelopen.

  1. Wat is het meest uitdagende aspect van de functie?

Met deze vraag laat je zien dat je aan de slag wilt gaan met de echte uitdagingen en niet alleen met de routine werkzaamheden. Door deze vraag te stellen laat je zien dat je proactief bent!

  1. Waarom staat deze vacature open?

Het is altijd interessant om te weten waarom de functie beschikbaar is gekomen. Is de vorige werknemer vertrokken, doorgegroeid of is het een compleet nieuwe functie? De reden geeft je aanwijzingen over mogelijke uitdagingen die je nog te wachten staat.

  1. Wanneer ben ik succesvol in deze functie en hoe wordt succes gemeten?

Deze vraag zal onthullen hoe de organisatie succes meet. Gaat het hen om harde cijfers of wordt er ook gekeken naar andere kwaliteiten en prestaties? Als potentiële werknemer is het belangrijk om te begrijpen wat de verwachtingen van de organisatie zullen zijn.

  1. Hoe zou jij de bedrijfscultuur omschrijven?

Dit is niet perse een hele originele vraag, maar wel een belangrijke. Wat is de mening van jouw gesprekspartner over de bedrijfscultuur? Vraag hem eens naar een concreet voorbeeld. Dit kan weleens afwijken van wat de organisatie in het algemeen uitstraalt. Zou jij je prettig voelen in deze werkomgeving?

Tot slot nog een aantal tips; stel altijd open vragen en zorg ervoor dat je op de gestelde vraag kunt doorvragen. Het stellen van feitelijke vragen is geen aanrader en kunnen gezien worden als een gebrek aan voorbereiding. Dit soort vragen kun je zelf makkelijk beantwoorden door van tevoren bijvoorbeeld de bedrijfswebsite en hun social media kanalen door te nemen.

Ben je op zoek naar een leuke baan in de haven, industrie of (petro)chemie? Bekijk dan hier onze vacatures.