JOBSPOTS

Werken bij VARO Energy geeft je veel vrijheid.

Naast vader van drie pubers en een fervent motorrijder in zijn vrije tijd, is Hein van der Eng dagelijks verantwoordelijk voor alle operationele zaken op de terminals van VARO Energy in Nederland. Een hele afwisselende baan vol uitdagingen. Wij gaan met hem in gesprek over zijn drijfveren, verwachtingen en successen.

Wat doe je naast je werk bij VARO Energy?

Mijn gezin is belangrijk. We doen graag leuke dingen met elkaar, alhoewel het door Covid-19 nu wat beperkter is. Sporten doe ik nu thuis en wanneer het weer het toelaat, stap ik regelmatig op de motor of op de racefiets. Ook ben ik voorzitter bij de ondernemersraad van VARO Energy. Ik draag graag iets bij en doe deze taak met veel plezier.

Wie of wat inspireert jou het meest?

Zelf kom ik uit een écht ondernemersgezin. Mijn vader had een eigen betonfabriek en ik hielp hem van jongs af aan. Dit vond ik nooit erg want ik was sowieso altijd buiten bezig. De hands-on mentaliteit en de veerkracht die ik zag bij mijn ouders inspireerde mij. Ik hoop dit, samen met mijn vrouw, ook mee te kunnen geven aan onze kinderen. Dus ja, geen hoogdravende succesvolle ondernemers of sprekers als inspiratiebron, maar gewone mensen die niet klagen. Mensen die hard en slim werken en die met beperkte mogelijkheden het maximale uit hun leven proberen te halen.

Kun je iets vertellen over je dagelijkse werkzaamheden bij VARO Energy?

Ik ben verantwoordelijk voor de operationele zaken op de – nu nog – acht terminals door het land. Als ik het kort moet omschrijven zou ik zeggen; ik moet ervoor zorgen dat iedereen veilig zijn werk kan doen en dat alle werkzaamheden veilig en op tijd kunnen plaatsvinden met geringe impact voor onze klanten. Hierbij ligt mijn focus op veiligheid, milieu en het continueren van de business.
Sommige periodes word je echt geleefd. Zoals bijvoorbeeld de afgelopen vorstperiode. Tijdens deze periode is er een hoop stuk gegaan. Op zo’n moment moet je echt even snel schakelen om ervoor te zorgen dat alle terminals operationeel kunnen blijven. Daarnaast ben ik, samen met de supervisors en ons vaste HR advisor verantwoordelijk voor de werving van personeel. Dit is best een uitdagende taak. Een operator voor een terminal in de randstad is eerder te vinden dan een operator voor onze terminals in bijvoorbeeld Roermond of Zwolle.

Wat voor organisatie is VARO Energy?

VARO Energy is een internationale organisatie die o.a. bestaat uit grote en kleinere terminals, raffinaderijen en retail tankstations over heel West Europa. Vanuit “onze” Benelux organisatie lossen wij jaarlijks duizenden schepen en al deze volumes worden grotendeels weer opgehaald met de vele duizenden tankwagens. De tankwagens worden op onze terminals volledig automatisch geladen.

VARO Energy is een echte lean & mean organisatie. Wij hebben niet voor elk vraagstuk een ander loket, maar doen veel zaken zelf. Het is een organisatie waar je, binnen de kaders, de vrijheid krijgt om ondernemend te zijn. Zeker op onze terminals, waar er niet altijd ondersteuning is vanuit de dagdienst organisatie, vragen we een stuk zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van onze operationele mensen.

Daarnaast zijn wij door onze bedrijfsactiviteiten op al onze locaties BRZO plichtig. Dit betekent dat wij primair verantwoordelijk zijn voor de veiligheid met betrekking tot het omgaan met gevaarlijke stoffen binnen onze organisatie. Verschillende overheidsinstanties zien toe op de naleving van regels en nemen maatregelen om adequaat te kunnen optreden om incidenten en zware ongevallen te voorkomen. Gepland en ongepland komen zij regelmatig een audit doen. Deze audits vormen een rode draad in de agenda’s van veel collega’s.

Iedereen weet dat het door Covid-19 een bijzondere tijd is. Hoe heeft dit VARO Energy het afgelopen jaar beïnvloed?

Bij VARO Energy waren we op de meeste dingen wel voorbereid maar niet op Covid-19. Het overviel ons in eerste instantie, net als vele andere ondernemers. Maar we zijn er, als ik het tot nu toe bekijk, redelijk vanaf gekomen. Zeker als je het vergelijkt met andere sectoren. In de eerste weken kregen we vanuit diverse richtingen allerlei communicatie over Covid-19. Ons hoofkantoor, onze lokale directie en het RIVM spraken elkaar gelukkig niet al te vaak tegen. Het was even wennen maar we hebben onze draai wel gevonden. Het handen wassen, mondkapje dragen en de 1,5 meter afstand houden, zijn nu wel aardig ingeburgerd.

In de afgelopen periode hebben wel wat zieke collega’s gehad, maar niet een grote groep tegelijk. Vanaf het begin hebben we goed over dit scenario nagedacht en hier samen een protocol voor geschreven. Bij VARO Energy hebben we drie locaties die 24/7 bemand moeten worden en op alle andere locaties werken we met wisselende roosters. Daarnaast werken we met een vaste flexpool van medewerkers die wisselen tussen diverse locaties. Hierdoor kunnen we een hoop ziekteverzuim zelf opvangen.

Welk succes hebben jullie ondanks Covid-19 het afgelopen jaar nog behaald?

De beoogde doelstelling hebben we helaas niet gehaald, maar we zijn stabiel gebleven.

Wat zijn je verwachtingen van een nieuwe operator?

Onze operators moeten minimaal over een VCA en een BHV-certificaat beschikken. Maar het voornaamste is toch wel GBV (gezond boerenverstand) en er moet wederzijds vertrouwen zijn. Je wordt zorgvuldig intern door ons opgeleid en zodra het kan ga je zelf aan de slag. Omdat we veel verschillende locaties hebben die geografisch ver uit elkaar liggen, vragen we een mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Maak je een keer een foutje? Dat kan, maar wees er eerlijk over. Zo bouwen we samen aan een prettige werkrelatie.

Kun je iets vertellen over de samenwerking met OMS?

We werken veel met OMS samen. Verspreid over al onze locaties hebben we via OMS een groot aantal operators aan het werk. Het is een prettige werkrelatie. Ik schakel met een vast contactpersoon en hij weet meestal precies wat we zoeken. Dit komt ook door de hoge mate van betrokkenheid. Arjan heeft al onze locaties al wel een keer bezocht. Daarbij merk ik dat OMS echt gespecialiseerd is in het leveren van operators. Ze weten door hun achtergrond wat het werk precies inhoudt. Bij OMS schuiven ze geen cv’s maar zijn goed op de hoogte van onze arbeidsvoorwaarden, werkroosters en onze wensen.

Heb jij interesse in een baan bij VARO Energy? Neem dan contact met ons op of bekijk hier hun vacature.