TIPS & TRICKS

Dit zijn de acht grootste sollicitatieblunders volgens onze recruiters

Veel of weinig diploma’s, jong of oud; bij OMS solliciteren wekelijks diverse mensen. Maar hoe maak je de beste indruk op de recruiter aan de andere kant van de tafel? Wij vertellen je wat we liever niet meer zien op jouw cv of tijdens de eerste kennismaking.

Één:  Klagen over je vorige werkgever

Blijf niet hangen in negatieve ervaringen en wees realistisch. Je kunt het kort benoemen, maar probeer het positief te benaderen. Waarom gaat het nu wel lukken?

Twee: Ongepaste presentatie

Zorg ervoor dat je lekker ruikt. Rook je? Steek dan liever een sigaret op ná het gesprek. Kleed je ook gepast. Je hoeft niet in een driedelig pak maar kom bijvoorbeeld niet op je slippers naar een eerste kennismaking.

Drie: Onbereikbaar zijn

Wees bereikbaar en zorg voor een goede voicemail. Zorg ook voor een professioneel mailadres. Nog steeds zien wij ‘[email protected]’ of iets dergelijks.

Vier: Een slechte indruk op social media

Heb jij jezelf ooit gegoogeld? Vele Facebookupdates waar je op staat met 20 kratten bier is niet zo handig. Bij OMS werven we technisch personeel voor haven en industrie. In deze werkomgeving staat veiligheid voorop, dus zoeken we mensen die verantwoordelijk omgaan met zichzelf. Een representatieve foto van jezelf kan je helpen.

Vijf: Liegen

Soms knippen en plakken mensen allerlei kwalificaties en skills van internet of zeggen ze dat ze een diploma hebben behaald terwijl ze de opleiding niet hebben afgerond. Wees gewoon eerlijk op je cv.

Zes: Ongeïnteresseerde houding

Een slappe handdruk, iemand die je amper aankijkt en gaat zitten met zijn jas nog aan. Natuurlijk kan een gesprek spannend zijn, maar met een vriendelijke en vrolijke indruk ben je al op de helft.

Zeven: Alleen zeggen wat wij willen horen

Natuurlijk snappen wij dat je graag voor die ene baan gaat, maar het kan niet zo zijn dat je alles leuk vindt; je kunt geen teamplayer en een singleplayer tegelijk zijn. Wees specifiek, want wij zijn op zoek naar de beste plek voor jou.

Acht: Je hoeft niet alles te delen

Financiële problemen, een vechtscheiding…soms zijn mensen té open in een eerste gesprek. Hou het vooral bij relevante zaken.

En tot slot…

Op veel cv’s staat ‘ervaring met leiding geven’. Dan blijkt in het gesprek dat iemand een team van 50 man leidde of verantwoordelijk was voor een groot project. Benoem dit specifiek op een cv. Kun je je skills met harde feiten en cijfers onderbouwen? Wees niet te bescheiden om dit op je cv te vermelden.

Iedereen bevat een unieke mix van eigenschappen. Net zoals alle organisaties waar we bij OMS mee samenwerken. Wij kijken naar het karakter van het bedrijf en zoeken mensen die daarbij passen.

Jouw wensen en ambities maken we concreet. Wij brengen werkend en wervend Benelux samen. Kom je snel bij ons langs? Maak een afspraak via Tel. 0181 296 269 of mail ons [email protected]