HAVENMANNEN

‘Het vak Flexoperator is dynamischer dan ik had verwacht.’

Interview Christian – Flexoperator OMS

Zoals iedereen wel weet zijn technische vakmensen steeds moeilijker te vinden. Bij OMS vinden wij het daarom belangrijk om de op- en overslagsector te blijven voorzien van nieuwe talenten. Wij doen dit onder andere door mensen uit een andere branche de kans te geven om bij ons als Flexoperator aan de slag te gaan. Eerst onder begeleiding maar, met als doel om later uit te groeien tot een zelfstandige allrounder. In januari zijn we dit traject gestart met Christian. Wij gaan met hem in gesprek over de voortgang en zijn ambities.

Wat is je het meest bijgebleven van je studietijd?

Na de Havo heb ik een studie HBO Hotelmanagement en Facilitymanagement gevolgd. Ik had de ambitie om ooit zelf een restaurant te openen. Tijdens mijn studie kwam ik er al snel achter dat ik meer een man van de praktijk ben. Mijn bijbaantjes bij diverse restaurants vond ik interessanter. Ik heb onder vele topkoks gewerkt en heel veel van hun geleerd. Over mijn studie heb ik iets langer gedaan dan gepland maar gelukkig heb ik deze wel gehaald.

Van kok naar operator is een bijzondere keuze. Vanwaar deze carrièreswitch?

Na een tijd als kok te hebben gewerkt in de keuken van een toonaangevend restaurant in Rotterdam begon ik mijzelf af te vragen; ‘is dit iets wat ik mijn hele leven wil doen?’ Werken als kok is stressvol, je maakt lange dagen en leeft in principe meer ’s avonds en ‘s nachts dan overdag. Het werd tijd voor iets anders.
Ik had mijn baan opgezegd maar had gelukkig voldoende gespaard om eens rustig te bekijken wat ik wel wilde. Dit heeft drie maanden geduurd. Tijdens deze periode heb ik alles op een rijtje gezet. Of ik het op deze manier weer zou doen? Nee, eerlijk gezegd niet. Het voelde als weer helemaal opnieuw beginnen en dit vond ik best spannend. In een gesprek met mijn broer kwamen we al gauw op zijn werk als procesoperator. Hij heeft het bij Hexion erg naar zijn zin en vertelde mij over de diversiteit aan werkzaamheden en de aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Ik werd steeds enthousiaster over de mogelijkheden. Hij heeft mij geïntroduceerd bij OMS.

Kun je iets vertellen over je start bij OMS en het loopbaantraject?

Het klikte direct bij OMS. Zij zagen in mij het talent wat ze nodig hadden en boden mij een contract aan als bij OMS als Flexoperator. Als eerste ben ik begonnen met het behalen van mijn VCA. Het is nogal droge leerstof maar gelukkig was dit goed te doen. Mijn eerste klus was bij VARO Energy voor de bediening van een mobiele verbrandingsunit. Onder toezicht van diverse ervaren OMS operators mocht ik aan de slag. Het was spannend, maar ik kreeg het door de goede begeleiding van mijn collega’s snel onder de knie en doe dit werk nu zelfstandig.

Wat heb je de afgelopen periode geleerd?

In de afgelopen periode heb ik al op vele locaties gewerkt. Hierdoor is mijn netwerk in de haven snel gegroeid. Bijna al mijn collega’s delen met veel enthousiasme hun vakkennis. Als het werk het toelaat krijg ik regelmatig meer ‘technische’ uitleg over bijvoorbeeld de drukverdeling van de pompen of het maken van diverse berekeningen. Bij het laden en lossen van tankwagens en/of -schepen moet je vooral erg alert zijn en draait het om duidelijke communicatie. Bij elke terminal waar ik geweest ben draait alles om veiligheid en werkprocedures. Ik ben erachter gekomen dat het vak Flexoperator veel dynamischer en uitdagender is dan ik had verwacht. Dit had ik van tevoren nooit gedacht.

Hoe vind je de begeleiding van OMS?

Naast de begeleiding door de mannen op de werkvloer ben ik ook erg tevreden over het contact met OMS. Ze denken met me mee en staan altijd open voor overleg. De communicatie is duidelijk en als er iets is zijn ze 24/7 bereikbaar. Soms is er wel een plotselinge verandering in de planning maar dit komt meer door de opdrachtgever en is inherent aan het vak Flexoperator.

Wat zijn je plannen voor in de toekomst?

Als Flexoperator ben je flexibel inzetbaar. Dit betekent dat je vaak in kleine teams of alleen werkt. Door mijn achtergrond in de horeca mis ik in deze functie soms het sociale aspect. Daarom wil ik in de toekomst graag op een grotere terminal in een vaste ploeg aan de slag. En voor nu? Ik heb in de praktijk nog veel te leren en ga dit najaar voor mijn Vapro C diploma toch maar weer die schoolbanken in.

Wil je ook als flexoperator aan de slag? Neem dan contact met ons op of bekijk hier onze vacatures.