HAVENMANNEN

‘Door OMS sta ik weer met beide benen in de haven.’

Ferry van Oudheusden werkt nu langere tijd bij OMS. Als flexoperator heeft hij diverse bedrijven in de chemie van binnen gezien en kent hij als geen ander de kneepjes van het vak. Op dit moment werkt hij met veel plezier bij VARO Energy en Bolsius. Wij gaan met hem in gesprek over het vak flexoperator.

Wat was je grootste motivatie om te starten als flexoperator?

Toen ik op mijn 60ste met pensioen ging bij Vopak dacht ik; ‘Ik ga met mijn beentjes gestrekt op de bank.’ Maar al snel kwam ik hierop terug. Hoewel ik veel hobby’s heb zoals; koken, wandelen en reizen miste ik toch iets. Ik werkte al vanaf jonge leeftijd in de haven en heb hier vele contacten opgebouwd.

Na een korte uitstap in de uitvaartbranche zag ik dat ze bij OMS op zoek waren naar operators. Mijn vrouw zei direct; ‘Is dit niets voor je?’ OMS zag de waarden van mijn ervaring direct in en ik mocht  op gesprek komen. Het klikte en s ’middags liep ik al met een contract voor flexoperator de deur uit.

Kun je ons iets vertellen over je werk als flexoperator?

Als flexoperator werk ik namens OMS bij diverse bedrijven. Eén van de voordelen van deze baan is dat ik zelf bepaal hoeveel ik werk en welke dienst. OMS past hun planning aan op mijn beschikbaarheid. Daarnaast betaald het ook goed. Samen met het team zorg ik ervoor dat de installaties bij Varo Energy en Bolsius zo goed mogelijk blijven draaien. Daarnaast help ik bij het laden- en lossen van tankwagens en tankvaartschepen.

Wat moet je in dit beroep volgens jou goed kunnen?

Technisch inzicht, goed kunnen luisteren en het sociale aspect is erg belangrijk. Je moet het samen doen en bereid zijn om niet alleen je eigen koers te varen maar ook eens te luisteren naar je collega’s met meer ervaring. Hier kun je namelijk veel van leren. Zelf ik leer nog elke dag.

Als je leergierig bent kom je een stuk verder in het leven.

Waar ben je trots op?

Mijn toegevoegde waarde in het team is dat ik erg oplossingsgericht ben. Als er echt problemen zijn weet ik meestal wel wat ik moet doen. Dit komt ook door de vele jaren ervaring bij Vopak en het technische inzicht die ik heb ontwikkeld.

Welke moeilijke keuzes heb je de afgelopen tijd moeten maken tijdens je werk?

Op een terminal moet je altijd alert zijn. Je bent niet alleen bezig met je vak maar ook met je omgeving. Sommige veiligheidsregels zijn op papier heel duidelijk maar in de praktijk moeilijk toe te passen. Bijvoorbeeld; ‘Met windkracht 6 mag je niet beladen maar wat doe je als de windkracht constant wisselt tussen 5 en 6?’ Op zulke momenten overleg je met het team en maak je een keuze. Een keuze welke het meest veilig is voor het team en de omgeving.

Heb je nog tips voor jongeren die dit werk willen gaan doen?

Ja, stippel je pad goed uit en doe het stap voor stap. Neem de tijd om te leren en luister naar je collega’s. Soms komen jongeren binnen bij een organisatie met het idee dat ze alles wel even kunnen veranderen. Dit hoeft niet persé verkeerd te zijn maar veranderingen hebben tijd nodig. Je collega’s en leidinggevende moeten je eerst gaan vertrouwen voordat ze iets van je aannemen.

Wil je net als Ferry aan de slag als flexoperator? Neem dan contact met ons op of bekijk hier onze vacatures.