HAVENMANNEN

‘OMS heeft mij dé kans gegeven die ik nodig had.’

Interview Randall, operator STR

Enige tijd geleden spraken wij met Randall. Begonnen bij OMS heeft hij ondertussen een vaste aanstelling als vervangend paneloperator bij STR. Als trotse oud ‘OMS-er’ vertelde hij ons graag meer over zijn loopbaan en zijn kijk op de toekomst.

Toen ik jong was gaf ik niet veel om school. Ik kon wel leren, ik deed HAVO, maar ik ben altijd al iemand geweest van de praktijk. Werken leek mij zoveel leuker. Ik ging samen met mijn vrienden aan de slag in de autohandel. Het in- en verkopen van auto’s ging mij goed af alleen wist ik dat ik dit niet voor altijd wilde. Ik kreeg een vriendin en samen maakten wij toekomstplannen. Een goede vriend vertelde mij over het vak operator en al snel werd ik enthousiast. Het binnen en buiten werken, de afwisselende werkzaamheden en het financiële plaatje spraken mij direct aan. Ik wilde deze richting op maar waar moest ik beginnen?

Hoe ben je in contact gekomen met OMS?

Van branche wisselen zonder diploma’s brengt uitdagingen met zich mee. Dan besef je pas hoe belangrijk diploma’s eigenlijk zijn. Gelukkig kende ik Chantal. We hadden vroeger bij elkaar in de klas gezeten en zij werkte nu als consultant bij OMS. Al snel kwamen we met elkaar in contact en mocht ik op gesprek komen bij haar collega Arjan. Het klikte meteen, alleen was er nog niet direct een passende vacature beschikbaar. Iemand moet je ook maar net een kans willen geven.

Wat heb je eraan gedaan om als operator aan de slag te kunnen?

Het duurde even voordat ze bij OMS een beginnerspositie hadden. Ik werd ongeduldig en had inmiddels zelf het heft in eigen handen genomen. Ik kon bij een terminal aan de slag en had mijn oude baan al opgezegd. Ik was dolblij met mijn keuze, totdat deze baan op het laatst onverwachts niet doorging. Dit was wel even schrikken. Mijn vriendin en ik hadden net getekend voor een koophuis en als eigen ondernemer heb je geen recht op een uitkering. Hoe moest dit verder? Ik heb gelijk contact gezocht met Chantal. Bij OMS hebben ze ervoor gezorgd dat ik binnen 2 maanden aan de slag kon als beginnend operator bij STR. Hier ben ik hen, en met name Chantal, nog steeds dankbaar voor.

Hoe zou je STR omschrijven?

STR is een bunkerterminal. Schepen kunnen niet alleen hun lading laden en lossen maar ook direct bunkeren. Dit maakt STR uniek. STR is geen grote terminal, in totaal zijn er 11 tanks. De lijnen zijn kort en de directie begroet je bijvoorbeeld nog gewoon bij de poort. Ze zijn betrokken, je bent voor hun geen ‘nummer’.

Wat kun je ons vertellen over je functie en ambitie?

Bij STR voelde ik me direct op mijn plaats. In het begin bestonden mijn werkzaamheden alleen uit het laden en lossen van schepen maar al snel mocht ik meer. Ik werd onderdeel van het vaste team.

Leren in de praktijk is hier echt van toepassing. Momenteel werk ik in de kleinste ploeg samen met een oudere collega. Van hem leer ik de kneepjes van het vak. Samen zijn we dagelijks bezig met o.a. het laden en lossen van schepen, het controleren en bedienen van de pompen, het opstellen van de papieren voor de douane en de bediening van het panel. Het is een echte binnen- en buitenfunctie.

Bij STR krijg ik volop kansen geboden. Zo heb ik mijn VOTOB certificaten gehaald en wil ik in de toekomst de opleiding operator B volgen. Ik heb de ambitie om door te groeien in mijn functie om zo een goede basis te bieden voor mijn gezin. Ik ben namelijk sinds kort voor de tweede keer vader geworden.

Zou je OMS aanraden aan je vrienden en waarom?

Ik zou OMS zeker aanraden. Zij hebben mij een unieke kans geboden om als starter aan de slag te gaan als verladingsoperator. Daarnaast houden ze ook contact en begeleiden ze je in je loopbaan. Je bent voor hun niet zomaar een CV. Chantal is nauw betrokken geweest bij mijn verdere ontwikkeling bij STR. Ze is zeker 2 á 3 keer langs geweest voor een gesprek met mijn leidinggevende over mijn toekomst. Als ik hun een cijfer mocht geven, dan zou ik zeggen een 9.

Wil je net als Randall aan de slag als operator? Neem dan contact met ons op of bekijk hier onze vacatures.