TIPS & TRICKS

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens het zoeken naar jouw nieuwe baan?

Gemotiveerd start je met je zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Eindelijk komt die ene droombaan voorbij, maar helaas word je al afgewezen zonder dat je op gesprek mag komen. Dit is natuurlijk een flinke teleurstelling. Hoe blijf je gedreven wanneer de afwijzingen zich blijven opstappelen en je zoektocht langer duurt dan je zelf had gedacht? Wij geven je een aantal inzichten om gemotiveerd te blijven.

Waarom je een afwijzing kunt ontvangen

Een afwijzing krijgen is nooit leuk maar vaak vergeten we dat het niet altijd aan onszelf ligt. Een afwijzing kan een goed leermoment zijn. De meest voorkomende redenen voor een afwijzing zijn;

#1. Fouten in je cv of motivatiebrief.

Wanneer hier fouten in staan zal een recruiter of werkgever  kunnen gaan twijfelen aan je nauwkeurigheid. Laat dus altijd je cv en motivatiebrief door iemand anders nalezen.

#2. Je past niet in het profiel.

Soms is een werkgever op zoek naar een bepaald type persoon. Vaak staan er in de vacaturetekst al bepaalde eisen waar je aan moet voldoen. Pas je perfect in het profiel, maar mis je een eis? Beschrijf dan waarom je toch geschikt bent voor deze baan en geef aan dat je bereid bent om bij te leren om zo ook aan die laatste eis te voldoen.

#3. Communicatieve vaardigheden en uitstraling.

Veel mensen zijn zenuwachtig als ze op gesprek mogen komen. Wanneer zenuwen je de baas worden, kun je minder goed overkomen. Laat de zenuwen niet de overhand nemen en zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet.

#4. Kwaliteiten niet duidelijk in beeld gebracht.

Je kunt nog zo goed bij de functie passen, maar als je jouw zelfbeeld niet duidelijk in beeld hebt gebracht zal een recruiter of werkgever je misschien toch afwijzen. Bereid een gesprek goed voor en denk van tevoren na over hoe je jouw sterke en minder sterke punten het beste kunt toelichten.

#5. Te weinig ervaring.

Vaak wordt er in de vacature al beschreven dat ze op zoek zijn naar iemand met ervaring in die branche. Mocht je niet voldoen aan die eis, hou dan in je achterhoofd dat de kans op afwijzing groter is en zorg er dan voor dat je motivatie(brief) extra sterk is.

#6. Sterke concurrentie.

Een afwijzing hoeft niet meteen te betekenen dat jij niet goed genoeg bent of niet voldoet. In dit geval is iemand anders net even wat beter. Je kunt natuurlijk wel vragen wat je verbeterpunten zijn.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Maar geef de moed niet op! Blijf erop vertrouwen dat er écht een leuke baan is die bij je past. Zeker als je gemotiveerd blijft tijdens het solliciteren. Deze tips helpen je verder.

#1 Neem zo nu en dan wat rust.

Je bent je misschien wel alleen aan het focussen op het vinden van een nieuwe baan. Als je geen vacatures aan het zoeken bent, ben je wel bezig met je cv. Wanneer het dan niet lukt kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Plan daarom je sollicitatieactiviteiten en rustmomenten in. Probeer zoveel mogelijk je normale werkritme aan te houden. Dit voorkomt uitstelgedrag en zorgt voor een extra houvast.

#2 Leer van je afwijzingen.

Wanneer niet duidelijk is waarom je bent afgewezen, is het slim om dit te vragen. Je zou heel gericht kunnen vragen wat voor tips zij hebben voor je cv of motivatiebrief. Daarnaast kun je het ook algemeen houden en vragen wat je had moeten doen om wel kans te maken.

#3. Gebruik je omgeving om gemotiveerd te blijven solliciteren.

Zoek iemand in je omgeving die jou kan helpen gemotiveerd te blijven tijdens het solliciteren. Vraag hem of haar waar je goed in bent. Dit vergroot je zelfvertrouwen en kan je helpen om de afwijzing niet als een persoonlijke afwijzing te zien. Maak daarnaast ook eens gebruik van je netwerk. Wist je dat 70% van alle vacatures ingevuld worden door het netwerk van medewerkers of kennissen?

#4. Eet gezond, slaap en beweeg voldoende.

Solliciteren kan een stressvol zijn. Let daarom in deze periode extra op jezelf en voorkom dat je in een negatieve spiraal terecht komt.

#5 Blijf op de hoogte!

Als je even wat anders wilt doen dan solliciteren is het slim om op de hoogte te blijven van wat er in jouw vakgebied gebeurt of je kennis te verbreden. Deze kennis kun je goed gebruiken tijdens je sollicitatiegesprek.

#6 Volg een training.

Twijfel je toch nog aan jezelf en wil je weten of jij op de juiste manier aan het solliciteren bent? Volg dan een sollicitatietraining of gebruik mensen uit jouw omgeving bij het oefenen.