JOBSPOTS

‘Meer diversiteit in de haven juich ik alleen maar toe.’

Interview Lianne – Shiftleader bij Vopak Vlaardingen

Lianne is al enige tijd werkzaam als Shiftleader bij Vopak Vlaardingen. Op de distributie afdeling stuurt zij het team aan dat de tankauto’s dagelijks laadt en lost. Het is een dynamische baan waar veel regelwerk bij komt kijken. Wij gaan met haar in gesprek over de bedrijfscultuur binnen Vopak Vlaardingen en haar kijk op de ideale sollicitant.

Kun je iets meer vertellen over je functie? En hoe is het om als vrouw in een mannenwereld te werken?

Als shiftleader ben ik vooral veel bezig met regelwerk. We werken met een divers team en iedereen heeft wel zijn vragen om het dagelijks werk goed te kunnen doen. Hiervoor komen ze naar mij. Dit maakt mijn werk uitdagend en afwisselend.

Ik heb het goed naar mijn zin in deze ‘mannenwereld’. Misschien komt het omdat ik zelf uit een gezin kom met drie broers, dan ben je wel iets gewend. Langzamerhand zie je wel meer vrouwen in de haven verschijnen en dat juich ik alleen maar toe. Dit komt ten goede aan de diversiteit. Ik geloof hier ook echt in en doe m’n best om een divers team samen te stellen voor Vopak Vlaardingen. Niet alleen diversiteit qua geslacht maar op allerlei vlakken.

Hoe zou je de bedrijfscultuur binnen Vopak het beste kunnen omschrijven?

De bedrijfscultuur van Vopak is per terminal verschillend. Bij Vopak Vlaardingen heerst er over het algemeen een cultuur van saamhorigheid. Iedereen is bereid om samen te werken om processen te kunnen optimaliseren waar het nodig is. Ook vind ik het prettig dat we elkaar op iets kunnen én durven aanspreken wanneer dit nodig is. Mensen hebben hier nog iets voor elkaar over. Natuurlijk word er wel eens gemopperd, maar de basis is goed.

Je bent o.a. verantwoordelijk voor het werven van technisch personeel. Kun je een aantal dingen opnoemen waar je op let tijdens de sollicitatieprocedure?

Tijdens een sollicitatiegesprek probeer ik eerst te achterhalen of iemand echt geïnteresseerd is in het vak Verladingsoperator. Wat kan iemand écht toevoegen aan het team?

Het sociale aspect is ook belangrijk; ‘ben je bereid om een praatje te maken met de chauffeur en kun je hem vriendelijk maar duidelijk op de regels wijzen?’ Daarnaast is de veiligheid op onze terminal natuurlijk ook belangrijk. Hoe ga je hier mee om en durf jij je collega’s aan te spreken wanneer ze niet veilig werken?

Voor de werving van personeel werken jullie al enige tijd samen met OMS. Hoe bevalt deze samenwerking?

OMS is een vaste leverancier van Vopak. Deze samenwerking bevalt goed. De korte lijnen en het persoonlijke contact wat ik heb met Chantal en Ashley vind ik fijn en de facturatie klopt altijd. Dit maakt het voor mij makkelijker.

Als we nieuwe operators nodig hebben kunnen ze eigenlijk altijd snel goede kandidaten voorstellen. Ik zie ook dat OMS erg betrokken is met zowel ons als klant maar ook met de operators. De relatiegeschenken voor de OMS medewerkers en de felicitaties bij een bijzondere prestatie zijn hier een goed voorbeeld van. Toen ik zelf mijn opleiding had afgerond kreeg ik ook een berichtje. Dit geeft wel aan hoe sociaal ze bij OMS zijn.

Heb je nog tips voor mensen die de ambitie hebben om bij Vopak Vlaardingen te komen werken?

Laat vooral zien dat je zin hebt om aan de slag te gaan. Iemand waarvan ik tijdens de sollicitatie merk dat hij of zij zich heeft verdiept in Vopak heeft bij mij een streepje voor.

Wil je aan de slag als operator? Neem dan contact met ons op of bekijk hier onze vacatures.